25 maj 2010

Godaste müslin - ever!


Min sjalkofta är klar. Måste bara fästa trådarna och få hjälp av Gunilla att ta nån fin bild med den på. I väntan på det bjuder jag er på receptet på den godaste müslin någonsin. Originalreceptet kommer från "Vinterns goda ting" av Anna Bergenström, denna gigant bland matgiganter, men jag har lagt till lite grejer så den blitt ännu godare.

Godaste Müslin - ever!
Detta blir ca 450 g:

5 dl rågflingor
5 dl havregryn
100 g hasselnötskärnor
1 dl krossat linfrö
2 dl solroskärnor
2 dl kokosflingor
1 1/2 dl råströsocker
1-2 tsk malen kanel

2 dl vatten
5 msk olja
2 dl russin eller tranbär eller både och för tusan
1 påse rostade kokosflingor

Blanda allt från rågflingor till kanel i en stor bunke. Värm ugnen till 200 grader. Bred ut blandningen jämnt på en lätt smord plåt. Skvätt över vatten och olja, krama in vätskan i blandningen, det får gärna bli lite klumpar. Sätt in det i mitten av ugnen i 20-30 minuter, men ta ut plåten ca var 5:e minut och rör runt i blandningen så att vätskan kan ånga ur och det hela rostas jämt. Jag brukar även lämna müslin kvar i ugnen på eftervärmen men med ugnsluckan på glänt så den torkar ur ordentligt. När müslin svalnat så blanda i russin/torkad frukt och kokosflingorna. Förvara i lufttät burk. Perfekt att ge bort i present, alla blir imponerade!

/Gudrun

4 kommentarer:

 1. Mums! Den muslin gjorde jag igår :)

  SvaraRadera
 2. Håller helt med om att det är världens godaste musli. Det är bara ett aber,det är bara den som duger i fortsättningen.
  Jag har gjort den i åratal.

  SvaraRadera
 3. Ja, har man börjat med den vill man ju inte stoppa in nån köpemüsli i skafferiet. För övrigt måste jag bara säga att den där julboken av Anna Bergenström är så bra. Det är min favorit bland mina kokböcker, men så älskar jag ju julen också. Fast många av recepten kan man ju göra när som helst på året, det är det som är det fina med den.

  Gudrun

  SvaraRadera
 4. Ja, den är fin den müslin. Jag gör den alltid också.
  Det där med att sy och klippa i stickat är som du trodde läskigt. Rysligt läskigt men jag syr oftast med elastisk sicksacksöm två gånger. Det känns rejält. Men ibland har jag använt vanlig sicksack och då blir det lätt lite bubbligt. "Platt" vet jag inte...

  SvaraRadera